De zilveren weken: een nieuwe start na de kerstvakantie

Na de kerstvakantie is het weer tijd om elkaar te (her)ontmoeten, de zogenaamde zilveren weken. Waar de gouden weken na de zomervakantie draaien om groepsvorming en een goede start van het schooljaar, bieden de zilveren weken een kans om opnieuw te kijken naar de sfeer en de samenwerking binnen de groep.

Waarom stilstaan bij de zilveren weken?

De kerstvakantie biedt de leerlingen een tweeweekse rustperiode. Sommige leerlingen vieren Kerstmis of Chanoeka en anderen hebben gewoon lekker vakantie. Na een vakantie is het belangrijk om als leerkracht weer opnieuw te investeren in de groepsdynamiek. De zilveren weken draaien om het versterken van de groepsband, het herhalen van de gemaakte afspraken en het motiveren van de leerlingen om met frisse energie het jaar te starten.

Hoe ga je met de zilveren weken aan de slag?

  • Herhaal de afspraken. De leerlingen hebben net twee weken vakantie gehad. De regels thuis zijn vaak anders. Het is dan fijn om alle afspraken en regels die jullie eerder met elkaar hebben gemaakt, te herhalen. 
  • Organiseer groepsactiviteiten. Zorg ervoor dat je enkele groepsactiviteiten achter de hand hebt, denk ook aan samenwerkingsopdrachen buiten. In de winter wordt vaak minder naar buiten gegaan, zonde! Het kan juist heel verfrissend zijn. 
  • Reflecteer. Na de kerstvakantie is ook meteen het jaar 2025 gestart. Een perfect moment om even terug te kijken naar de eerste helft van het schooljaar. Wat waren de leukste momenten? Van welke momenten hebben we geleerd?
  • Vooruitkijken. Na een reflectie is het ook heel leuk en motiverend om vooruit te kijken. Welke activiteiten komen er nog aan? Wat gaan we dit jaar allemaal leren?

Praktische tips voor het primair onderwijs

  • Verzin zes spelletjes. Schrijf de spelletjes op en plak deze op een grote dobbelsteen. Dobbel elke dag een keer en speel het spelletje dat je hebt gedobbeld (voorbeeld: levend memory of levend museum). 
  • Maak met elkaar een tijdlijn in de klas voor de rest van het jaar en hang deze op. 
  • Loop met elkaar de polonaise door je klas. Laat de leerlingen ‘STOP’ roepen als ze iets zien in de klas wat ze eigenlijk willen veranderen. Ga vervolgens met elkaar in de kring en bespreek wat je met elkaar bent tegengekomen en of je dit kunt veranderen.

Over Schoolblocks

Met de bovenstaande tips hopen wij bij Schoolblocks jou te helpen met een prettige start na de kerstvakantie met jouw leerlingen. Voor als je ons nog niet kent, wij zijn een moderne leermiddelen ontwikkelaar met als missie om de maatschappij te verbinden aan het klaslokaal. Om die verbinding te creëren, werken we nauw samen met scholen en staan we zelf ook wekelijks voor de klas. Het resultaat? Toekomstgericht lesmateriaal, met een creatieve twist, dat zorgt voor verwondering bij docenten en leerlingen. We maken lesmateriaal voor het primair onderwijs, praktijkonderwijs en voortgezet onderwijs en helpen met verschillende diensten. Ben je benieuwd, neem dan contact op via onderstaande link.

Vraag een gratis demo aan

No items found.
No items found.
No items found.