De Week van het Geld 2025: wanneer en waarom? 

24 tot en met 28 maart is het weer de Week van het Geld. Het thema van deze week is dit jaar: ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ Het doel? Kinderen en jongeren leren bewust met geld om te gaan. Geld speelt een grote rol in het dagelijks leven en de verleidingen zijn tegenwoordig overal: reclames op social media, influencers die producten aanprijzen en finfluencers die reclame maken over hoe je snel geld kunt verdienen. Hoe maak je met al deze verleidingen slimme keuzes? Tijdens deze week leren de leerlingen hoe ze bewuster met geld om kunnen gaan, om zo hun (geld)dromen waar te maken. Lees verder om onze activiteiten tips en gratis lessen te zien voor de Week van het Geld 2025.

Activiteiten Week van het Geld

Het praten over geld wordt vaak gezien als iets wat niet zo netjes is, maar het is juist erg belangrijk. Vooral in de snelle wereld waarin we leven en je overal informatie kunt vinden of bloot wordt gesteld aan verleidingen. Hier zijn een paar praktische tips om het juist wel over geld te hebben.

Week van het Geld activiteiten in het primair onderwijs: 

  • Slim omgaan met weekgeld: Geef de leerlingen een vast bedrag in nepgeld voor een week. Leg uit dat ze hiervan eten moeten kopen en dat ze het resterende geld vrij mogen besteden aan dingen die ze graag willen. Laat hen zelf de prijzen opzoeken van alle producten die ze kiezen. Reflecteer vervolgens met elkaar op de gemaakte keuzes. 
  • Het grote geldbespaarplan: Laat de leerlingen eerst samen hun gelddroom bedenken: wat zouden ze graag willen en hoeveel kost dat? Vervolgens bedenken ze manieren om geld te besparen. Gebruik kaartjes met bespaarmogelijkheden zoals kleding, energie en speelgoed als inspiratie. Daarna maken ze een geldplan waarin ze laten zien hoe besparen helpt om hun droom waar te maken. Laat de leerlingen het geldbespaarplan presenteren voor de klas om elkaar zo te inspireren! Wie weet kun je een van de plannen wel met elkaar uitvoeren!

Week van het Geld activiteiten in het voortgezet onderwijs:

  • Slim omgaan met weekgeld: Je kunt deze werkvorm, zoals hierboven voor het primair onderwijs beschreven ook inzetten in het voorgezet onderwijs. Maak de opdracht dan iets ingewikkelder door bijvoorbeeld huurprijzen en verzekeringen toe te voegen. 
  • Informatieve poster/campagne: Verdeel de klas in groepjes en laat hen over verschillende thema’s een poster maken. Denk hierbij aan thema’s als: geldezels, finfluencers, influencer reclame, beleggen, et cetera. Geef hierbij aan dat de leerlingen de website Wikifin kunnen gebruiken om informatie op te zoeken. Je kunt deze informatieve posters vervolgens gebruiken om een campagne op te zetten om meer geldbewustzijn te creëren en anderen te inspireren. 

Hoe helpt het lesmateriaal van Schoolblocks? 

Kinderen en jongeren komen dagelijks in aanraking met geldverleidingen. Om deze reden staan we hier bij stil in onze lesmethodes. We hebben onder andere de volgende lessen die je gratis kunt gebruiken: 

  • Primair onderwijs: In onze lesmethode digitale geletterdheid po vind je onder andere lessen over online reclames, koopverleidingen en influencers. Als je hier klikt, kun je de les over influencers en reclame nu gratis gebruiken in de periode 1 t/m 28 maart. 
  • Voortgezet onderwijs: In onze lesmethode burgerschap vo vind je onder andere lessen over geldverleidingen en de risico’s van snel geld (willen) verdienen. Als je hier klikt, kun je de les over snel geld verdienen nu gratis gebruiken in de periode 1 t/m 28 maart. 
  • Praktijkonderwijs: In onze lesmethode burgerschap pro vind je de les geld en geluk. Als je hier klikt, kun je deze les gratis gebruiken in de periode 1 t/m 28 maart.

No items found.

Meer weten over Schoolblocks?

Met de bovenstaande tips hopen wij bij Schoolblocks jou te helpen met een goede invulling van De Week van het Geld! Mocht je ons nog niet kennen, Schoolblocks is een moderne leermiddelenontwikkelaar met als missie ‘De maatschappij verbinden aan het klaslokaal’. Het verbinden doen we door dagelijks voor de klas te staan en lesmateriaal altijd te ontwikkelen in samenwerking met scholen.  Wat levert onze werkwijze op? Activerend en toekomstgericht lesmateriaal met een creatieve twist dat zorgt voor verwondering bij leerlingen en docenten. We bieden lesmateriaal aan voor het primair onderwijs, praktijkonderwijs en voortgezet onderwijs en helpen met verschillende diensten. 

Enthousiast geworden? Neem dan contact op via onderstaande link!

Vraag een demo aan
No items found.