Week van de Lentekriebels 2025: Wat, waarom en hoe?

In dit artikel ontdek je alles over de Week van de Lentekriebels 2025: waarom deze week belangrijk is, welke thema’s aan bod komen en hoe je dit onderwerp in de klas kunt behandelen met passende lesideeën.

Wat is de Week van de Lentekriebels?

De Week van de Lentekriebels is een jaarlijkse themaweek over relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs. Deze week is door Rutgers en de GGD in het leven geroepen omscholen te ondersteunen bij het geven van lessen over onderwerpen als vriendschap, verliefdheid, grenzen en respect. De editie van 2025 vindt plaats van 31 maart tot en met 4 april en heeft als thema: ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’.

Waarom is deze week belangrijk?

Het bespreken van relaties en seksualiteit draagt bij aan een veilige en open sfeer op school. Kinderen leren op een positieve en respectvolle manier over hun eigen lichaam, gevoelens en die van anderen. Uit onderzoek blijkt dat structurele aandacht voor seksuele vorming bijdraagt aan weerbaarheid en respectvolle omgang met anderen. Daarom is deelname aan de Week van de Lentekriebels een waardevolle aanvulling op het onderwijs.

Hoe kun je deze week integreren?

Tijdens de Week van de Lentekriebels kun je diverse activiteiten inzetten om het thema toegankelijk te maken. Denk aan:

  • Gesprekken voeren over gevoelens, vriendschap en grenzen.
    Lesidee: maak een grote dilemma dobbelsteen en verzin zes dilemma’s, zoals: “Wat doe je als een vriend(in) je grootste geheim doorvertelt?” of “Alsje iets niet fijn vindt, hoe zeg je dit dan tegen de ander?”.
  • Spelvormen waarbij kinderen oefenen met sociale situaties.
    Lesidee: dans met elkaar op een leuk muziekje. Leg van tevoren uit dat de leerlingen elkaar straks mogen begroeten als de muziek stopt, ze mogen zelf nadenken hoe (high five, knuffel, schouderklopje, kneepje). Bespreek nadat het nummer is afgelopen wat ze ervan vonden. Vond iemand iets niet fijn? Bespreek daarna met elkaar waarom het belangrijk is om sommige dingen van tevoren te vragen.
  • Verhalen en prentenboeken die thema’s als verliefdheid en diversiteit bespreekbaar maken.
    Boekentips: Sam en het niet-leuke geheim (Pieter Melsen), Ben jij ook op mij? (Sanderijn van der Doef).
  • Interactieve opdrachten over respect en wederzijdse toestemming. Lesidee: creëer een ‘ja’- en ‘nee’-vak in het lokaal. De leerlingen kiezen bij elke stelling hun antwoord en bespreken hun keuze. Dit lijkt op ‘Over de streep’, maar richt zich op toekomstige situaties in plaats van eigen ervaringen.

Voor ouders: hoe betrek je hen?

Ouders spelen een belangrijke rol in de seksuele opvoeding. Door hen vooraf te informeren over de thema’s en lesinhoud, creëer je draagvlak en stimuleer je gesprekken thuis.

Verplicht of niet?

Scholen zijn verplicht aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming, maar de invulling ervan mogen de scholen zelf bepalen. De Week van de Lentekriebels biedt hierbij de uitgelezen kans om stil te staan bij relationele en seksuele vorming. We hopen dat je met dit artikel inspiratie hebt opgedaan om relationele en seksuele vorming op een positieve manier te behandelen in de klas. Veel plezier met de Week van de Lentekriebels 2025!

Over Schoolblocks

Bij Schoolblocks helpen we graag docenten door actuele onderwerpen bespreekbaar te maken in het klaslokaal. Zo hebben we bijvoorbeeld lesideeën bedacht voor de Week van het Geld, de afsluiting van het schooljaar of de Week van de Mediawijsheid. Het koppelen van maatschappelijke thema's aan de lespraktijk sluit goed aan bij onze missie: 'De maatschappij verbinden aan het klaslokaal.’ We werken elke dag met veel energie aan het creëren van toekomstgericht lesmateriaal met en voorscholen. Dit resulteert onder andere in onze interactieve lesmethode digitale geletterdheid voor het primair onderwijs.

Neem contact op met Schoolblocks

No items found.
No items found.
No items found.