Subsidieprogramma School en omgeving: wat betekent het voor jouw school?

Het subsidieprogramma School en omgeving is een initiatief vanuit het ministerie van OCW dat in 2022 is gestart. Het heeft als doel om kansengelijkheid onder kinderen en jongeren te vergroten door extra buitenschoolse activiteiten aan te bieden. Door deze subsidie kunnen scholen, samen met partners uit de regio, programma's en activiteiten aanbieden die de ontwikkeling van leerlingen stimuleren.

Samenwerken in coalities 

Een belangrijk aspect van deze subsidie is de vorming van coalities. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en andere partners. Een coalitie bestaat ten minste uit één school, de gemeente waar de school gevestigd is, en een maatschappelijke organisatie of lokale partij (denk aan een bibliotheek, sportvereniging, opvang of zorginstelling). Door deze krachtenbundeling organiseren coalities gezamenlijk projecten en activiteiten die verder gaan dan het reguliere onderwijsaanbod. In 2022 zijn er landelijk al 128 coalities gevormd!

Wanneer kom je in aanmerking voor de subsidie?

De aanvraagrondes van de subsidie zijn inmiddels afgerond. Er is echter nog budget over via de ‘aanvraagronde kennisdeling’. Je komt als school alleen in aanmerking voor deze aanvraagronde wanneer je al onderdeel bent van een bestaande coalitie. De nieuwe aanvraagronde loopt van 1 tot en met 30 september 2024 en de coalities kunnen een extra bedrag van €10.000 aanvragen. Bij toekenning wordt dit bedrag in december 2024 uitgekeerd en kan er gebruik van worden gemaakt tot en met 31 juli 2025. Alleen categorie A-vestigingen en categorie B-vestigingen kunnen subsidie aanvragen. 


Waarvoor kun je de subsidie School en omgeving inzetten?

Het overgebleven budget, dat gebruikt kan worden door bestaande coalities via de aanvraagronde kennisdeling, is beschikbaar voor activiteiten op het gebied van kennisdeling of het landelijke programma School en omgeving. Je kunt dus bijvoorbeeld activiteiten vanuit het ‘programma verrijkte schooldag’ uitvoeren. Dit kan voor de ontwikkelgebieden sport, cultuur, cognitieve ontwikkeling, sociale ontwikkeling, oriëntatie op jezelf of oriëntatie op de wereld.

Hoe kunnen we bij Schoolblocks helpen met het inzetten van de subsidie?

Project burgerschap

Wil je inzetten op een activiteit waarbij burgerschapscompetenties centraal staan? Kijk dan eens naar onze projectdag ‘bouw je eigen land’. Tijdens dit project bouwen leerlingen hun eigen samenleving aan de hand van vraagstukken. In het project moeten leerlingen samenwerken en moeten ze creatieve oplossingen bedenken om een bruisende samenleving te creëren. Ze bepalen bijvoorbeeld samen hoe ze de macht willen verdelen en hoe ze omgaan met nieuwe mensen die op het eiland willen wonen. Aan het einde van het project presenteren de leerlingen hun samenleving aan elkaar en maken we op een laagdrempelige manier de link met de politieke besluitvorming in Nederland. 

Als je structureel invulling wil geven aan burgerschap, kun je gebruikmaken van onze online lesmethode. Hierin gaan we in op verschillende relevante thema’s, zoals democratie en diversiteit. De leerlijn hebben we ontwikkeld voor het voortgezet- en praktijkonderwijs. Alle lessen binnen de leerlijn sluiten aan op de concept kerndoelen van SLO. Op die manier kun je doelgericht en samenhangend werken aan de burgerschapscompetenties van alle leerlingen! 

Project digitale geletterdheid

Wil je jouw leerlingen kennis laten maken met digitale geletterdheid? Dan kunnen we bij Schoolblocks helpen met lesgeven over digitale geletterdheid. We kunnen dit op wekelijkse basis doen, maar ook via een projectdag ‘bouw je eigen game’. Tijdens dit project leren leerlingen de basis van programmeren en gaan ze hun eigen game bouwen. Leerlingen ontdekken verborgen talenten en komen erachter dat ze later misschien wel iets met programmeren willen gaan doen.

Ook als je op zoek bent naar lesmateriaal voor digitale geletterdheid, hebben we een doorlopende leerlijn voor je die kerndoeldekkend is. In de doorlopende leerlijn worden leerlingen stap voor stap meegenomen in de rijkdommen en uitdagingen van de digitale wereld. 

No items found.
No items found.
No items found.