Aan de slag met de subsidie basisvaardigheden
Scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, speciaal (basis)onderwijs, en voortgezet speciaal onderwijs kunnen tot 14 februari 2025 subsidie aanvragen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Dit is de laatste mogelijkheid om van deze subsidieregeling gebruik te maken. Vanaf 2027 ontvangen scholen structurele financiering voor basisvaardigheden in plaats van incidentele subsidies. Een mooie kans dus om digitale geletterdheid en burgerschap doelgericht en samenhangend onderdeel te maken van je curriculum.

Waarom inzetten op de basisvaardigheden?
Basisvaardigheden zijn vaardigheden die leerlingen binnen het funderend onderwijs nodig hebben om vervolgonderwijs te volgen en te functioneren in de samenleving. Vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn er vier basisvaardigheden gedefinieerd:
- Taal-Nederlands: de leerling is leesvaardig, mondeling taalvaardig, schrijfvaardig en beheerst de spelling van het Nederlands.
- Rekenen en wiskunde: de leerling heeft een samenhangend inzicht in getallen, inzicht in maten en ruimtelijk inzicht.
- Burgerschap: de leerling heeft de sociale en maatschappelijke vaardigheden die nodig zijn om mee te kunnen doen in de samenleving.
- Digitale geletterdheid: de leerling begrijpt de digitale technologie van vandaag de dag. Hij of zij kan hiermee omgaan. Ook kan de leerling hier kritisch op zijn en de risico’s en mogelijkheden bewust gebruiken.
Het ontwikkelen van de basisvaardigheden is essentieel voor leerlingen. Wanneer de basisvaardigheden minder ontwikkeld zijn, heeft dat consequenties. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat leerlingen het daarom lastig vinden om goed te presteren bij andere vakken, minder snel een baan vinden, minder gezond leven of minder grip hebben op geldzaken. Sterke basisvaardigheden hebben dus grote invloed op de schoolcarrière en het persoonlijke leven van leerlingen.
Hoe zet je de subsidie basisvaardigheden in?
Met de subsidieregeling (en later met de structurele financiering) ontvangen scholen steun om de basisvaardigheden van leerlingen te verbeteren. Dit kan met effectief bewezen interventies die in de interventiekaart van het Ministerie van OCW staan. Het kan ook met andere interventies waarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan de verbetering van de basisvaardigheden. Voorbeelden van die interventies zijn activiteiten gericht op extra instructie en onderwijstijd voor leerlingen of de inzet van effectieve leer- en ontwikkelmiddelen.
Hoe kan je de diensten van Schoolblocks inzetten?
Om de subsidie optimaal te benutten, kun je bij Schoolblocks terecht voor twee diensten:
- Klein starten met een projectdag. Dit is een interventie die gericht is op extra activiteiten voor leerlingen. We organiseren interactieve projectdagen voor de bovenbouw van het primair onderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet en het praktijkonderwijs. Tijdens zo’n projectdag worden leerlingen creatief uitgedaagd en moeten ze met elkaar samenwerken. Zo bouwen leerlingen tijdens de projectdag bouw je eigen land een eigen bruisende samenleving en ontwikkelen ze tijdens bouw je eigen game een online game in het programma CoSpaces.
- Structurele implementatie door middel van onze lesmethode. Dit is een interventie die gericht is op de inzet van leermiddelen. Vanuit Schoolblocks hebben we online lesmethodes digitale geletterdheid ontwikkeld voor het po, vo en pro. De lesmethode burgerschap staat klaar voor het vo en het pro. Alle lessen uit onze lesmethodes sluiten aan op de concept kerndoelen en worden ondersteund door een heldere verantwoording, zodat je precies ziet welke les bij welk kerndoel past. Zo werk je doelgericht en samenhangend aan het behalen van de kerndoelen!
Wil je meer weten over hoe Schoolblocks kan bijdragen aan de invulling van deze subsidie? Neem dan gerust contact met ons op. Verschillende scholen hebben onze diensten al met succes ingezet via deze subsidie, dus we helpen je graag op weg.
