Tips voor goed klassenmanagement

Klassenmanagement is vaak de sleutel tot een goed functionerende klas en leeromgeving. Maar wat is klassenmanagement precies en hoe pas je het effectief toe in het primair- en voortgezet onderwijs? In dit artikel geven we praktische tips en voorbeelden om je te helpen een sterk pedagogisch klimaat te creëren.

Wat is klassenmanagement precies?

Klassenmanagement zijn alle strategieën, regels en routines die je als docent inzet om een gestructureerde, effectieve en bovenal positieve leeromgeving te creëren. Goed klassenmanagement zorgt voor duidelijkheid bij jezelf en de leerlingen, rust en een veilige sfeer, waarin de leerlingen optimaal kunnen leren.

Klassenmanagement in het primair onderwijs

In het primair onderwijs ontwikkelen de leerlingen zich voortdurend. Eerst spelen ze alleen met blokken, later willen ze alleen nog maar voetballen of vinden ze iets ineens saai. Ze hebben veel behoefte aan structuur en duidelijke verwachtingen. Op school leren ze niet alleen vakken, maar ook hoe ze met elkaar omgaan. Betrek hen actief bij het maken van klassenafspraken. Laat ze bijvoorbeeld een recept bedenken waarin de afspraken de ingrediënten zijn en maak dit visueel in de klas.

Klassenmanagement in het voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs hebben de leerlingen wederom behoefte aan structuur en duidelijke verwachtingen. Pubers zijn bezig met het ontdekken van hun eigen grenzen en kijken soms even hoe ver die grens ligt. Een klas zonder goed klassenmanagement zorgt voor onduidelijke grenzen en dat zorgt voor onrust, wat ten koste gaat van het leerproces. Het neerzetten van een heldere structuur en het consequent handelen, zorgen ervoor dat je als docent de controle behoudt en tegelijkertijd een prettige leeromgeving biedt.

Tips voor effectief klassenmanagement

  1. Begin van het jaar. Zorg ervoor dat je je eigen kernwaarden duidelijk hebt. Wanneer is het volgens jou goed genoeg. Welke dingen ga je inzetten, wat past bij jou, welke waarden stem je met de leerlingen af en welke bepaal je zelf? Zorg ervoor dat je hier van tevoren over na hebt gedacht. 
  2. Complimenteren. Een van onze collega’s met een onderwijsachtergrond is altijd de volgende zin bijgebleven: “Complimenteer van veraf en corrigeer van dichtbij”. Geef regelmatig klassikale complimenten en reflecteer samen met de leerlingen op het gedrag en de sfeer in de klas. Het positief bekrachtigen van positief gedrag zorgt er uiteindelijk voor dat de leerlingen het positief gedrag volgen. 
  3. Lichaamstaal. Niet alles hoeft verbaal uitgesproken te worden. Sta stevig, gebruik oogcontact en duidelijke handgebaren om een boodschap kracht bij te zetten. Een non-verbale aanwijzing kan vaak net zo effectief of effectiever zijn dan steeds waarschuwen. 
  4. Actieve start les. Start je les altijd met een prikkelende vraag, een kort dilemma of een uitdaging. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen in de leerstand komen en dit vergroot de betrokkenheid. 
  5. Gebruik responsieve werkvormen. Zorg ervoor dat de leerlingen niet alleen maar moeten luisteren. Maak ze actief eigenaar van hun leerproces door bijvoorbeeld Mentimeter, een Padlet of een interactieve slide op LessonUp te integreren in je onderwijs. 
  6. Gebruik een hulpmiddel. Naast het uitspreken van je verwachtingen kun je ook hulpmiddelen inzetten. Je kunt bijvoorbeeld werken met een stoplicht, een gekleurd wiel (vergelijkbaar met stoplicht) of een timer. Geef hierbij aan wat de kleuren van het stoplicht of het wiel betekenen en zorg ervoor dat de kleuren altijd hetzelfde blijven betekenen om verwarring te voorkomen.  

Interessante websites en boekentips

Interessante websites met klassenmanagement topics 🌐

Interessante boeken over klassenmanagement 📗:

  • Teach Like A Champion - Doug Lemov
  • Grip op de groep - René van Engelen (po + vo)

Over Schoolblocks

Hopelijk kun je met bovenstaande informatie en tips verder om jouw klassenmanagement goed neer te zetten. Mocht je ons nog niet kennen, Schoolblocks is een moderne leermiddelenontwikkelaar met als missie ‘De maatschappij verbinden aan het klaslokaal’. Bij Schoolblocks staan we wekelijks zelf voor de klas, zodat we goed weten wat er leeft en ons lesmateriaal optimaal inspeelt op de belevingswereld van de leerlingen.Wat levert dit op? Toekomstgericht lesmateriaal, dat creatief en actueel is. Daarnaast ontzorgen we scholen met onze diensten.

No items found.
No items found.
No items found.