De mentorles en de rol van de mentor op de middelbare school
De mentor vervult een centrale rol in de begeleiding van zijn of haar mentorleerlingen. Als mentor ben jij het eerste aanspreekpunt voor zowel leerlingen als ouders wanneer het gaat om alles wat er speelt in en rondom de klas. Dit omvat zowel het gedrag als de prestaties van de leerlingen. Met andere woorden, de taken van een mentor zijn zeer divers.
De zorgrol van de mentor
Als mentor fungeer je als spil in de zorg voor je leerlingen. Hierbij ligt de focus voornamelijk op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen, en dit verdient actieve aandacht. Jouw belangrijkste taak is het kennen van je leerlingen. Je voert regelmatig gesprekken met hen en onderzoekt hoe je hun ontwikkeling het beste kunt ondersteunen. Vanuit jouw expertise ben je in staat om de waarde van je leerlingen goed in te schatten en tijdig mogelijke uitdagingen of problemen te signaleren.
Het creëren van een positieve sfeer en veilig klimaat
Tijdens de mentorlessen bespreek je met jouw klas de gang van zaken op school. Je staat stil bij de obstakels waar leerlingen tegenaan lopen, het contact met andere docenten en het nakomen van afspraken. Daarbij heb je oog voor het groepsproces en de sfeer in de klas, waarbij je vooral wilt benadrukken hoe belangrijk een positieve sfeer en een veilig klimaat zijn. Een goede en veilige omgeving vormt namelijk de basisvoorwaarde voor de groei en ontwikkeling van de leerlingen.
Onderwerpen voor de mentorles
Sociaal emotionele vaardigheden
Tijdens de mentorles besteed je aandacht aan de manier waarop we met elkaar omgaan. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals kennismaken, samenwerken, communiceren, luisteren, conflicten oplossen en omgaan met groepsdruk. Deze sociale en emotionele vaardigheden zijn van essentieel belang voor de persoonlijke groei van de leerlingen.
Executieve functies en studievaardigheden
Daarnaast besteed je in de mentorles aandacht aan executieve functies en studievaardigheden. Hierbij richt je je onder andere op het plannen, leerstrategieën, concentratie, doelen stellen en organiseren.
Lesmateriaal voor de mentorles
Zoals je hebt gelezen en waarschijnlijk zelf al hebt ervaren, komt er veel kijken bij het mentorschap. Om je te ondersteunen bij de begeleiding en ontwikkeling van je mentorleerlingen, hebben we verschillende doorlopende leerlijnen ontwikkeld:
- Executieve functies: Vaardigheden om taken effectief uit te voeren en problemen op te lossen.
- Sociaal-emotionele vaardigheden: Praktische lessen over besef van jezelf, de ander, relaties hanteren, keuzes maken en zelfmanagement.
- Praktische ICT-vaardigheden: kunnen omgaan met praktische ICT applicaties zoals Google en/of Microsoft applicaties, maar ook het begrijpen van de werking van computers en netwerken.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je met ons lesmateriaal interessante invulling geeft aan jouw mentorlessen? Vraag dan vrijblijvend een demo aan hieronder en wij nemen contact met je op.